Makerskamer Breukelen

In oktober 2011 startten we het project Makerskamer Breukelen. Het project duurde iets meer dan 2 jaar. Het project resulteerde in de oprichting van Buurtkamer Forofiet.

Wat is Makerskamer Breukelen?
Makerskamer Breukelen bracht bewoners dichter bij elkaar. Ieder kwartaal kwam er een andere kunstenaar naar ‘de Makerskamer’. Samen met de bewoners van Breukelen maakte hij of zij een kunstwerk.

Waarom Makerskamer Breukelen?
Wij hoopten dat de band tussen bewoners in Breukelen sterker werd. Door samen dingen te doen, leer je elkaar kennen.

Eindpublicatie
We sloten het project af met de uitgave van eindpublicatie Van Makerskamer toto buurtkamer. Door hier te klikken, opent het boekwerk.

Hieronder ziet u een korte weergave van de afzonderlijke projecten.


Project 5 De Breuktocht

(augustus 2013-december 2013)
Kunstenaars Joost van Pagée & Michiel van de Weerthof

Kunstenaar Joost van Pagée ging de wijk Breukelen in op zoek naar het kenmerkende van de Breukelse bewoners. Hij zag veel overeenkomsten maar ook veel verschillen. Juist deze variaties maakten hem nieuwsgierig. Hij was benieuwd naar het verhaal achter de verschillen en dat leverde hem veertien interviews op. Daarvan maakte hij geluidsopnames en toen ontstond het idee voor een audiotour: een geluidswandeling door de wijk Breukelen met de naam ‘De Breuktocht’.
undefined

Project 4 Naamgeving Buurthuis

(juni 2013-december 2013)
Kunstenaar Mariëlle Lapidaire (1964)

Mariëlle trok een week lang van deur tot deur in de wijk en vroeg bewoners om een takje uit hun tuin. Deze bevestigde ze allemaal aan haar ‘boom’. De boom staat symbool voor de buurtkamer ‘Forofiet’. De takjes symboliseren alle mensen die het buurthuis bezoeken.

Project 3 Heilige Sint Jozef

(januari 2013-mei 2013)
Kunstenaars Elke Uitenthuis (1977) & Wouter Osterholt (1979)

Het verhaal gaat dat wanneer je de heilige Jozef – op z’n kop – aan de voor- of achterzijde van je woning begraaft, het voorspoed brengt. Deze mythe inspireerde kunstenaars Elke & Wouter voor hun kunstproject uit naam van De Makerskamer Breukelen. Zij maakten dertien beelden van Sint Jozef van ongeveer een meter en plaatsten deze in de wijk. Met minimalistische stapjes ‘lopen’ de beelden door de straat. In de hoop nieuwsgierige bewoners naar de beelden toe te trekken. “Dan vertellen wij persoonlijk het verhaal erachter en hopen we dat we een beeld bij deze bewoner in de tuin begraven mag worden”, aldus Wouter.
undefined

Project 2 Buurtservies

(maart 2012-juni 2012)
Kunstenaar Katrien van Hettema (Venray, 1950)

Katrien van Hettema werkte van 1 maart tot half juni aan een ‘buurtservies’ van 24 borden. Eerst ging ze de wijk in om familieverhalen te verzamelen. Deze verhalen schilderde ze op de borden. Op 10 juni was er een buurtdiner voor alle bewoners die hun verhaal hadden verteld. Iedereen kon tijdens het diner van zijn eigen bord eten. Katrien organiseerde ook een paar workshops ‘borden schilderen’. Zo konden bewoners ook zelf ervaren hoe is om een bord te beschilderen.
undefined

Project 1 Breukelen lichtverb(l)indend
(oktober 2011-januari 2012)
Kunstenaars Guus Voermans & Ien van Gemert

undefined

De Makerskamer Breukelen wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van:

  • Gemeente Boxtel
  • Provincie Noord-Brabant
  • Prins Bernard Cultuur Fonds
Reparatieverzoek

Reparatieverzoek

Is er iets kapot in uw woning? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Bel hiervoor naar 0411 – 659 111 . Dit nummer is ook buiten kantooruren bereikbaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig uw voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen