Tips & Trucs

1. Vermijd gloeilampen, kies voor spaarlampen of led lampen.

Doe de lichten uit in kamers waar u niet bent. Verlichting in de tuin geeft een gezellig en veilig gevoel. Gebruikt u een tijdschakelaar of sensor of laat u ’s nachts onnodig het licht branden? Natuurlijk daglicht kost niets. Maak er dus gebruik van. Als u langer dan 16 seconden weggaat, is het interessanter (zuiniger) om een TL-lamp uit te schakelen. Gebruik 'taakgericht licht': in plaats van dat de hele ruimte verlicht wordt kun je een kleinere lamp gebruiken waar je hem nodig hebt. Een bureaulamp, bijvoorbeeld, of spots onder de keukenkastjes boven het aanrecht. Maak lampen regelmatig schoon, dan geven ze meer licht. Gebruik geen lampenkappen die veel van het licht wegnemen.

2. Tochtwering

Breng tochtwering aan bij deuren en ramen, zo voorkomt u dat koude lucht naar binnen waait.

3. Water

Twee minuten korter douchen per dag scheelt € 55 per jaar! Met een spaardouchekop bespaart u 40% water en energie. Laat het water niet stromen tijdens het tandenpoetsen of scheren.

4. Zonnepanelen

Maak gebruik van ons aanbod om zonnepanelen op het dak van uw woning aan te laten brengen (alleen voor huurders die een aanbiedingsbrief hebben ontvangen).

5. Grote onderhoudsplannen

Krijgt uw woning groot onderhoud en mag u kiezen uit energiebesparende maatregelen zoals dubbel glas en (spouw)isolatie? Maak daar dan gebruik van! Na verloop van tijd scheelt u dit in de woonlasten.

6. Wasdroger

Laat de was buiten drogen of binnen op een waslijn, in plaats van in de wasdroger.

7. Wassen en drogen

Wilt u € 32 per jaar besparen? Kies een machine met een capaciteit die past bij je huishouden Een energiezuinige wasmachine verbruikt ongeveer 20 procent minder elektriciteit dan een model van 8 jaar oud. Koop een wasmachine met energielabel A, wasresultaat A en droogresultaat A. Was altijd met een volle trommel. Was op lagere temperaturen. Vrijwel alle wasmiddelen wassen goed schoon op 30 graden. Dat is veel zuiniger dan wassen op 60 graden. Laat de was eerst goed centrifugeren, bij voorkeur op 1.000 toeren of meer, voordat u het in de droger stopt. Zo bespaart u al 20 tot 25% energie voor het drogen. Als je een wasdroger gebruikt, droog dan de stoffen die meer vocht opnemen zoals handdoeken gescheiden van lichtere stoffen.

8. Strijken

Wanneer u strijkt met stoom gaat dit veel sneller en verbruik u dus minder energie.

9. Vaatwasser

Zet de vaatwasser alleen aan als die volledig gevuld is. Is de vaat niet al te vuil, gebruik dan een spaarprogramma.

10. Oplaadbare apparaten

Laad oplaadbare apparaten niet langer op dan noodzakelijk is. Haal opladers en adapters van bijvoorbeeld telefoons, kruimeldieven, elektrische tandenborstels en laptops na het opladen uit het stopcontact. Zeker oudere opladers (die warm worden) verbruiken veel energie.

11. Zet elektrische apparaten niet op stand-by, maar uit 

In de stand-by-stand gebruiken de apparaten namelijk ook energie. Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar zo'n 450 kilowattuur (kWh) kwijt aan stand-by-verbruik. Twee derde daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten; dat bespaart jaarlijks tientallen euro's! Als u de stand-bystand niet uit kunt zetten, plaats dan een schakelaar tussen stopcontact en het apparaat.

Top-5 van veelgebruikte sluipverbruikers:

 1. Randapparatuur bij televisie (opnameapparaat en decoder voor digitale tv): uitzetten bespaart €10 tot €50 per jaar.
 2. Computer met randapparatuur: bespaart €30 per jaar. 
 3. Ready/warmhoudstand koffiemachine: €6 tot €16 per jaar.
 4. Stereoset/losse audioapparatuur: €6 tot €10 per jaar.
 5. (Combi)magnetron of oven met display/klok: €6 tot €10 per jaar.

Bij de bovenstaande berekening van de besparing is uitgegaan van een stroomprijs van €0,22 per kWh. Gebruikt u uw elektrische apparaten echt allemaal of zijn er apparaten die de deur uit kunnen?

12. Houd elektrische apparaten schoon

Verwijder kalkaanslag uit huishoudelijke apparaten met een verwarmingselement zoals koffiezetapparaat en waterkoker.

13. Koken 

Laat bij het koken zoveel mogelijk de deksel op de pan. Zonder deksel verbruikt u driemaal meer energie. Met een snelkookpan kookt u sneller en bespaart u ook nog 40 tot 70% energie. Gebruik waar mogelijk de magnetron in plaats van de oven. Deze verbruikt minder energie!

14. Verwarming

Zet de thermostaat een graadje lager en doe daarvoor in de plaats een warme trui aan. De verwarming een graadje lager zetten scheelt op jaarbasis gemiddeld € 50. Vergeet niet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat alvast laag te zetten. De kamer blijft zolang nog warm, maar je stookt niks. Heel handig is een digitale kamerthermostaat waarmee u ook op afstand de kamertemperatuur kunt regelen. Niet verwarmen in ruimtes waar niemand is, bespaart al snel zo’n € 100 per jaar op de gasrekening! Regel de verwarming in minder gebruikte ruimtes met een thermostaatkraan. Vervang 2 radiatorkranen door een thermostaatkraan en bespaar al snel € 50 per jaar. Om de verwarming een handje te helpen is het verstandig uw gordijnen te sluiten, dan blijft de warmte beter hangen. Op het moment dat de verwarming laag of uit staat doet u er goed aan de ruimte te ventileren. Anders blijft de lucht vochtig en duurt het langer voordat een kamer warm wordt. Plaats reflecterende radiatorfolie achter de radiatoren. Veel warmte verdwijnt vaak in de muur. Dit folie weerkaatst de warmte en zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat.

15. Verkoeling

Gebruik een ventilator in plaats van een airconditioner. Een ventilator kan de gevoelstemperatuur met 3 tot 5 ºC laten dalen en is energiezuiniger dan een airco. Bovendien zijn ventilatoren stiller en goedkoper in aanschaf dan een airco.

16. Energiezuinige apparaten

Moderne apparaten zijn vaak veel zuiniger dan oude. Sommige huishoudelijke apparaten kun je daarom beter vervangen uit milieuoverwegingen:

 • Koelkasten en vriezers van voor het jaar 2000, oudere wasmachines en vaatwassers zijn kandidaten voor vervanging. Nieuwe A++(+) koelkasten en wasmachines gebruiken veel minder energie dan oude types. De nieuwe wasmachines verbruiken ook veel minder water.
 • Een wasdroger met energielabel A gebruikt ongeveer de helft minder energie dan een gemiddelde wasdroger met energielabel C. Een wasdroger op gas gebruikt zelfs gemiddeld 70% minder. Zuinige apparaten zijn doorgaans wel duurder in aanschaf. Maar vaak verdien je de extra kosten dubbel en dwars terug via de verlaging van je energierekening.
 • Een koelvrieskast met een A++-label is ongeveer 30% zuiniger dan een met dezelfde inhoud en een A+-label. Wie zijn koelkast zonder vriesvak met energielabel C vervangt door eenzelfde koelkast van dezelfde maat met energielabel A++ kan jaarlijks zo'n €38 besparen. Nóg energiezuiniger zijn koelkasten met een A+++-label.

17. Batterijen

Zo leeft een batterij langer:

 • Vermijd veelvuldig kort laden.
 • Laat batterijen niet nat, te koud of te heet worden.
 • Vermijd kortsluiting in de batterij.
 • Bij mp3-spelers die worden opgeladen via usb: laat de pc tijdens het laden niet in stand-by- of slaapstand komen, want dan loopt de accu juist leeg.
 • Een wegwerpbatterij die een stroomvretend apparaat niet meer van voldoende energie voorziet, kan nog voldoende 'adem' hebben om bijvoorbeeld een klok of wekker te laten lopen of een zaklamp te laten schijnen.
 • Er zijn NiMH-batterijen met lage zelfontlading verkrijgbaar. Deze batterijen zijn bij aankoop al opgeladen en houden hun lading veel langer vast dan gewone NiMH-batterijen. Dat maakt dit type oplaadbare batterij geschikt voor toepassingen waarvoor in het verleden weggooibatterijen nodig waren.
 • Als deze batterijen lange tijd leeg blijven, kunnen ze beschadigd raken.
 • Stel batterijen niet bloot aan extreme temperaturen (boven 40 of onder 0 graden Celsius). De batterij verliest dan capaciteit. Bij extreem hoge temperaturen bestaat ook de kans op spontane chemische reacties waardoor oververhitting en zelfs een explosie kan optreden.
 • Als je lange tijd op netstroom werkt, kun je de accu van je laptop op zo'n 40% opgeladen eruit halen en koel bewaren, dan gaat hij langer mee. Ook als je een reserveaccu voor je laptop hebt, blijft deze beter goed als je 'm niet leeg, maar 40% opgeladen bewaart.

18. Koelen en vriezen

Koelen Zet een vers product altijd achter oudere producten en controleer regelmatig de houdbaarheid. Benut het temperatuurverschil in de koelkast. De temperatuur in de koelkast varieert van plek tot plek. Dat heeft te maken met de plaats waar de koeling zit. Zorg er in ieder geval voor dat de temperatuur op de minst koude plaats maximaal 7 graden is, maar liever 3 à 4 graden. Een warmere koelkast verbruikt minder energie, maar het voedsel erin bederft veel sneller. Bewaar bederfelijke producten, zoals vlees(waren), kip, vis, melk, zuivelproducten, eieren en alle gerechten die van deze producten zijn gemaakt, op de koudste plaatsen. Stel een volle koelkast tijdelijk kouder in als je veel ongekoelde producten (flessen bijvoorbeeld) in de koelkast zet. Voorkom warmtetoevoer. Laat warme producten, zoals kliekjes, eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Met vakantie? Zet de koelkast als deze niet wordt gebruikt uit en zet de deur op een kiertje om vieze luchtjes te voorkomen. Voedsel ontdooien? Zet het in de koelkast. Dan hoeft de koelkast minder hard te werken. Geen no-frost koelkast? Dan is het aan te raden om je koelvriescombi regelmatig te ontdooien. Maak het rooster aan de achterkant regelmatig schoon. Door vuil en stof kan de koelkast minder goed zijn warmte kwijt en kan zo minder goed gaan werken. Vervang versleten deurrubbers. Een tweede koelkast kan handig lijken, maar kost een hoop extra energie. Koop dan liever een grotere koelkast die zuinig is met energie. Als een vriesvak niet volledig gevuld is, kunt u de lege ruimte opvullen met bijvoorbeeld gesloten kartonnen dozen of piepschuim. Dit zorgt ervoor dat de koude lucht niet uit het vriesvak komt, wanneer u de vriezer opent. Vul de koelkast zo goed mogelijk. Het kost veel energie om steeds warme lucht te verwarmen die binnenkomt bij het openen van de koelkast. Meer vulling = minder lucht = minder energieverbruik.

Vriezen Het is belangrijk niet te grote hoeveelheden in één keer in te vriezen. In de gebruiksaanwijzing van de vriezer is meestal aangegeven wat je apparaat aankan. Dat noemen we de invriescapaciteit: de hoeveelheid verse voedingsmiddelen die binnen 24 uur op een temperatuur van -18˚C of lager kan worden gebracht als de vriezer voor een kwart gevuld is en de omgevingstemperatuur 25 graden is. Kun je de invriescapaciteit niet in de gebruiksaanwijzing vinden, gebruik dan als vuistregel dat de invriescapaciteit maximaal 10% van de inhoud van de vriezer is. In een kast van 200 liter kun je dus per 24 uur 15 à 20 kg tegelijk invriezen. Ontdooi de vriezer liefst 1 keer per 3 maanden. Of doe het bij de zomer/wintertijd-wissel (als u toch al de aardlekschakelaar test). Bij 2 mm ijs neemt het energiegebruik al 10% toe. Haalt u dat ijs regelmatig weg, dan bespaart u al snel € 15 tot € 50 per jaar (afhankelijk van het energielabel van de vriezer).

19. Gadgets

Energie besparen met hippe gadgets die u helpen om bewuster en zuiniger met energie om te gaan. Heeft u al een zonnelader voor uw telefoon? Of is een doucheradio op waterkracht misschien iets voor u?

20. Energie

Naast energiekosten besparen door minder energie te gebruiken, kunt u ook kosten besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Als u toch overstapt, kan het ook lonen om energietarieven vast te zetten. Vooral als energiekosten stijgen, bespaart u hiermee geld. Zet de tarieven niet al te lang vast, voor het geval dat de tarieven toch dalen.

21. Meten = weten

Waar u nog op kunt besparen? Meten is weten! Als u bovenstaande tips al hebt geprobeerd dan is het vaak onduidelijk hoe u de energierekening verder omlaag kunt krijgen. Hiervoor zijn energiemeters erg handig. Er zijn meters die het totaalverbruik per uur dag of jaar registreren om te laten zien wanneer u het meest verbruikt. Maar misschien nog wel handiger zijn energiemeters die per apparaat het verbruik meten. Zo ziet u direct of de waterkoker of juist de breedbeeldtelevisie stroom vreet.