Woonomgevings Ploeg zorgt voor schone en nette wijk

Maandag 5 maart 2018

De Woonomgevings Ploeg (WOP) houdt Boxtelse wijken en buurten schoon, veilig en heel. “We leggen losliggende stoeptegels recht, snoeien bomen en struiken in tuinen en halen grofvuil op”, somt ploegleider Walter van der Werff enkele WOP-klussen op. “Leuk? Jazeker! Ik ga elke dag moe maar voldaan naar huis.”

Walter – “zeg maar Wally want zo kennen ze me” – is vijf dagen per week met ‘zijn’ WOP op pad. “Kijk”, wijst hij, “achter dat woongebouw is een bewoner begonnen met de aanleg van een gemeenschappelijke tuin. Wij helpen hem vandaag met het storten van zwart zand.” De jongens van zijn ploeg steken daarvoor energiek de handen uit de mouwen. Dat het maar nét boven het vriespunt is, zie je alleen aan hun dikke mutsen en de wolkjes die ze uitademen.

Sjouwen en begeleiden
De WOP is in 2008 opgericht door St. Joseph, WSD en de gemeente Boxtel. Wally: “Onze klussen krijgen we van St. Joseph. Vandaar dat je ons vooral rond en in woningen en woongebouwen van St. Joseph ziet. Bijvoorbeeld om brandgangen en entrees schoon te houden, tuinen te onderhouden of klein schilderwerk te verrichten.” Ook bij speciale gelegenheden staat de WOP paraat zoals met sjouwwerk bij de opschoondagen van St. Joseph.

Werkervaring
Zelf is Wally ‘van’ WSD. Hij begeleidt als ploegleider de mensen die bij de WOP werken. “Zij gaan allemaal via de gemeente bij de WOP aan de slag. Het zijn mensen die door omstandigheden een uitkering hebben en bij de WOP werkervaring opdoen. Ondertussen kijk ik of ze toe zijn aan een ‘echte’ baan. Sommigen stromen zo hun uitkering uit. Anderen hebben voorlopig nog wat begeleiding nodig. Dat kan ook.”

Vieze luiers
“Werk heeft de WOP genoeg”, knikt Wally. Ook onsmakelijke klusjes? “Soms wel, zoals volle kliko’s weghalen die na een verhuizing achterblijven. Of vieze luiers verwijderen die
op de stoep liggen. Ja, dat gebeurt echt.” Gelukkig zijn dit incidenten. “Ik houd het grotere geheel voor ogen. Ik vertel mijn team altijd dat we met ons werk meehelpen aan meer woonplezier voor bewoners. Neem de klus van vandaag. Die zie ik niet als een berg zand wegscheppen maar als ‘meewerken aan iets moois’: een prachtige tuin voor bewoners.”

Klusje voor de WOP?
Wilt u samen met uw buren uw woongebouw, straat of buurt schoonhouden? Neem dan contact met ons op. De WOP helpt u daar graag bij.

Fotobijschrift: Dahi Aljumaah, Wally van der Werff en Julian van der Linden aan het werk in de wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reparatieverzoek

Reparatieverzoek

Is er iets kapot in uw woning? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Bel 0411 – 659 111 (ook buiten kantooruren bereikbaar). Of ga naar het klantportaal ‘Mijn St. Joseph’ en plan zelf een afspraak in.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig uw voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen